BioSoepi – Project v/d week bij het OranjeFonds


BioSoepi – Project v/d week bij het OranjeFonds

Wie eet er nou graag alleen? Samen koken, samen eten brengt mensen met een beperking in contact met anderen. Daarom is BioSoepi Project v/d week bij het OranjeFonds.

Stichting Philia brengt vriendschap en contacten tot stand voor mensen met een beperking. Oprichter en directeur Vincent van Munster: “Zeven jaar geleden ging ik – als verwende yup met een halve burn-out – mee op een vakantie voor mensen met een beperking. Ik ontdekte dat zij veel gelukkiger waren dan ik op dat moment. Maar in het dagelijks leven wel eenzaam.”

Vriendschappen sluiten

Hij richtte Stichting Philia op. Die helpt met onder andere Bootcamps en vriendschapscoaches mensen met een beperking om nieuwe vriendschappen te sluiten. In zijn contacten met de deelnemers ontdekte hij dat eenzaamheid en een negatief zelfbeeld ook invloed heeft op het eetgedrag. “Ze gaan bij hun ouders eten of eindigen met een ongezonde hap voor de TV”. Met BioSoepi.nl gaat dát veranderen!

Gezond koken en mensen ontmoeten
BioSoepi brengt mensen met een beperking in contact met elkaar en buurtbewoners. In de moestuin, in de keuken en tijdens het eten. Het leert hen gezond te koken en stimuleert hun talenten.

“Dat zal zoveel betekenen voor de toch wat onzekere deelnemers. Zij krijgen mooie bedrijfskleding en zullen gaan stralen”

Philia bundelt hiervoor krachten en kansen met Ontmoetingscentrum Maatvast. Die beschikt over een professionele keuken en heeft weer andere doelgroepen. Het idee ontstond om BioSoepi Café te starten en inmiddels is de terrasvergunning een feit. “Dat zal zoveel betekenen voor de toch wat onzekere deelnemers. Zij krijgen mooie bedrijfskleding en zullen gaan stralen”, vertelt Vincent. “En het ontmoetingscentrum zal ermee toegankelijker worden voor weer ander publiek, want iedereen mag komen eten.”

Ook ingrediënten verbinden
Bijzonder is dat ook de ingrediënten van de soep voor verbinding gaan zorgen. Het is de bedoeling dat deelnemers samen met vrijwilligers een volkstuintje opzetten en onderhouden. Ook uit andere volkstuinen worden ingrediënten aangeleverd. Allemaal gezond en seizoensgebonden.

Opstarten
BioSoepi is volop in de opstartfase. Ze houden al Soepworkshops en er wordt volop getest met recepten. Voor deelnemers betekent dat al veel; “fijn dat ik nu een vaste plek heb om naar toe te gaan. Hoef ik niet meer thuis te zitten”.
Philia hoopt 1 september 2016 de deuren van het Biocafé voor het publiek te openen, wanneer de deelnemers er klaar voor zijn.

+ There are no comments

Add yours